Tuesday, September 13, 2011

Jaanika Peerna. Maelström

Maelström series, 2010-2011
wax pencil on mylar, 92 x 92 cm, frames 102 x 102 cm

Maelstrom Series drawings are an ongoing attempt to mark down the movement of air in its spiral motion. The basis for the drawings is actual experience of wind as well as the wind created by making the drawing. The drawings are born in bursts as gusts of wind would appear suddenly. The artist is trying to draw faster than thoughts move in one’s mind so that there would be very little between the pencil and the paper except the moment at hand.

/

Maelströmi seeria, 2010-2011
vahapliiats kilepaberil, 92 x 92 cm, raamid 102 x 102 cm

Minu Maelströmi seeria joonistused on õhu liikumise kaardistused, baromeetriks minu enda meeled. Need kaardistavad tuult, mis tasane ja paitav, aga ka torme, millel jõud kõik inimloodud struktuurid Maa pealt pühkida. Sellises äärmuslikkuses on oma ilu, aga ka kergelt ärevust tekitav toon.
Õhust ja selle liikumisest saame tavaliselt teadlikuks ainult siis, kui õhk liikudes takistuse otsa satub või endaga midagi kaasas kannab (tuhka, tolmu, maju), muidu on see substants justkui olematu. Mulle meeldib mõelda, et mu joonistused on sündinud tänu sellele, et tuul jäi pliiatsi taha pidama ja liigutas seda paberil ringi.






Detail.


Detail.


Exhibition views from Y Gallery, Tartu. /
Näitusevaated Tartust, Y galeriist.

Exhibition view from pART Gallery, Põltsamaa. /
Näitusevaade pART galeriist Põltsamaal.

Bio

Jaanika Peerna is an Estonian born artist living and working in New York since 1998. Her work encompasses drawings, videos and light installations often dealing with the theme of transitions in light, air, water and other natural phenomena. She has an MFA in intermedia design from State University of New York, and has worked as teaching artist at DIA:Beacon, NY and the Visual Thinking Strategies project of the Soros Foundation. She has exhibited her work extensively since 2001 in entire New York metropolitan area as well as in Honolulu, Washington DC, Paris, Lisbon, Tallinn, Rome and Sofia. Her 2011 exhibitions include International Paper Art Biennial in Sofia, Bulgaria, solo exhibition at Estonian Embassy in Washington DC and group exhibition Liberté at Château d'Asnières in Paris. Her work is represented in USA by Masters and Pelavin Gallery, A.R.C Fine Art and in Europe at ArtDepoo Gallery.

/

Jaanika Peerna on Eestis sündinud-kasvanud kunstnik, kes alates aastast 1998 tegutseb New Yorgis. Tema joonistused, videod ja valgusinstallatsioonid on kui transformatsiooniprotsesside uuringud, mis leiavad aset valguse, õhu, vee ja teiste loodusnähtuste maailmas. Tal on MFA kraad New Yorgi Osariigi Ülikoolist ja on olnud seotud haridusprojektidega Dia:Beaconi Kaasaaegse Kunsti Muuseumis ning Sorose Fondis. Omi töid on ta näidanud laialatuslikult New Yorgis ning kogu USA idakaldal ning samuti Honolulus, Dubais, Pariisis, Lissabonis, Roomas, Sofias ja Tallinnas. 2011 aasta näituste hulka kuulvad osalemine Paberikunsti Biennaalil Sofias, Bulgaarias, isikunäitus Washington DC-s ning grupinäitus Liberté/Vabadus Pariisis Chateau d'Asnières’is. Tema töid esindab USAs Masters & Pelavin Galerii ja A.R.C Fine Art ning Eestis ArtDepoo Galerii.

No comments:

Post a Comment