Tuesday, September 13, 2011

Jaanika Peerna. Ordinary sea / Harilik meri

Ordinary sea H, 2010
Ordinary sea HB, 2010
Ordinary sea 3B, 2010
graphite on vellum, 92 x 30 cm

/

Harilik meri H, 2010
Harilik meri HB, 2010
Harilik meri 3B, 2010
grafiit kilepaberil, 92 x 30 cm

Joonistamine on joon. Nii lihtne, vahetu ja selge. Näha on käe liikumise trajektoor, mõtte kulg ning millegi eimillegist ilmumise protsess.
Ma joonistan, sest see on lihtne, tasane kuid võimas vahend. Joonistades on raske valetada. Iga käega paberile pandud joon on unikaalne ja meie ajas on sel ehk eriline tähendus.
Mu enda joonistused on praegusel ajal enamasti kaardistused loodusjõudude dünaamilistest protsessidest. Vahel joonistan kiiremini kui mõte liikuda jõuab. Vahel taas nii aeglaselt, et joone tegemise protsessis mõtteprotsess rahustub ning taandub. Jääb vaid joon, tähenduse ning funktsioonita, kuid ometi kindlalt olemas.

Harilik on tavamõistes voogamine, mis on märkamatu. Mulle meeldib kui harilikkusest ollakse nii teadlik, et see muutub mitte-harilikkuseks - et nö harilikud asjad saavad sellise tähelepanu, et osutuvad erilisteks.


Views from Tallinn Art Hall Gallery, 2011.

/

Jaanika Peerna kolm merd („Harilik meri H“, „Harilik meri B“ ja „Harilik meri 3B“) väljendavad ratsionaalse ja irratsionaalse suhteid – ebaühtlased vabakäejooned on üksteisest eraldatud sirgete lõigete abil. Joonistamise ajal pliiatsi survest lähtuvad heletumeduse erinevused loovad sellegipoolest neid jooni omavahel ühendava rütmi ja paberiribade vajudes sulanduvad need lihtsad vastandid ühtseks tervikuks, justkui mitutpidi lainetavaks mereks.
Teisalt, palju kaudsemalt, võib selles töös näha viidet vahemaale kunstniku praeguse New Yorgis oleva elukoha ja Eestis oleva lapsepõlvekodu vahel.

Margot Kask


Bio
Jaanika Peerna is an Estonian born artist living and working in New York since 1998. Her work encompasses drawings, videos and light installations often dealing with the theme of transitions in light, air, water and other natural phenomena. She has an MFA in intermedia design from State University of New York, and has worked as teaching artist at DIA:Beacon, NY and the Visual Thinking Strategies project of the Soros Foundation. She has exhibited her work extensively since 2001 in entire New York metropolitan area as well as in Honolulu, Washington DC, Paris, Lisbon, Tallinn, Rome and Sofia.
Her 2011 exhibitions include International Paper Art Biennial in Sofia, Bulgaria, solo exhibition at Estonian Embassy in Washington DC and group exhibition Liberté at Chateau d'Asnières in Paris. Her work is represented in USA by Masters and Pelavin Gallery, A.R.C Fine Art and in Europe at ArtDepoo Gallery.


No comments:

Post a Comment